RESEPTILÄÄKKEIDEN TOIMITTAMISEEN LIITTYVÄÄ

KELAKORVAUS SUORAAN APTEEKISTA

Noutaessasi reseptilääkkeitä esitä apteekissa aina ensin KELA-korttisi. Tällöin saat sairausvakuutuskorvauksen piiriin kuuluvista lääkkeistäsi korvauksen suoraan apteekista ja maksat vain omavastuuosuuden.   KELA maksaa sairausvakuutuslain mukaan korvattavista lääkkeistä korvausta peruskorvattavien lääkkeiden osalta 35%, alemmassa erityiskorvausluokassa 65% ja ylemmässä erityiskorvausluokassa korvaus on 100% 3 euron omavastuun ylittävältä osalta. Kerralla korvataan kolmen kuukauden käyttöä vastaava lääkemäärä. Kun korvattavista lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista maksamasi omavastuut ylittävät vuosittaisen lääkekattosumman (vuonna 2015 612,62 euroa), KELA maksaa lääkekustannuksistasi ns. lisäkorvausta, jolloin maksettavaksesi  jää vain 1,50 euron lääkekohtainen omavastuu ostaessasi  lääkettä enintään kolmen kuukauden annoksen kerrallaan.  Lisäkorvauksen saaminen edellyttää, että käyttämäsi lääke on sairausvakuutuslain mukaan korvattava lääkärin määräämä lääke, jota käytät lääkärisi antaman ohjeen mukaisesti. Henkilökuntamme neuvoo Sinua mielellään kaikissa lääkekorvauksiin liittyvissä asioissa.

LÄÄKEVAIHTO JA VIITEHINTAJÄRJESTELMÄ

Lääkkeiden viitehintajärjestelmällä tarkoitetaan korkeinta hintaa, jonka perusteella KELA-korvaus maksetaan. Samaan viitehintaryhmään kuuluvilla lääkevalmisteilla on sama viitehinta, joka lasketaan ryhmän edullisimman valmisteen myyntihinnasta. Jos lääkärin määräämä lääke kuuluu lääkevaihdon piiriin, mutta on viitehintaa kalliimpi, apteekin lainmukainen velvollisuus on  ehdottaa asiakkaalle lääkkeen vaihtamista  vaihtokelpoiseen vastaavaan, mutta korkeintaan viitehintaiseen valmisteeseen. KELA-korvaus määräytyy viitehintaisen valmisteen mukaan. Apteekki esittää asiakkaalle taloudellisimman vaihtoehdon lääkkeen toimittamisesta, mutta asiakas itse päättää, vaihtaako lääkkeen edullisempaan. Tarkempaa tietoa viitehinnasta ja lääkkeen vaihtokelpoisuudesta löytyy osoitteista www.kela.fi ja www.fimea.fi. Lisätietoa asiaan liittyen saat myös apteekkimme henkilökunnalta.

LÄÄKKEEN HINTA

Lääkkeillä on sama hinta kaikissa apteekeissa ja hinnoittelussa noudatetaan valtioneuvoston säätämää lääketaksaa.  Sotaveteraanit saavat lääkeostoistaan 10% alennuksen. Alennus ei koske erityiskorvattavia lääkkeitä.

SÄHKÖINEN LÄÄKEMÄÄRÄYS

Noutaessasi apteekista sähköisellä lääkemääräyksellä määrättyä lääkettä varaudu esittämään KELA-korttisi tai lääkäriltä saamasi potilasohje. Lääkettä noutaessasi sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi. Apteekin ja KELAN väliset yhteydet mahdollistavat  päivitettyjen korvaustietojesi  saamisen suoraan KELASTA, kun annat sinua palvelevalle henkilölle luvan tietojesi tarkastamiseen. Jos haet lääkettä toiselle henkilölle sinulla tulee olla mukana tämän henkilön KELA-kortti ja tarvittaessa hänen allekirjoittamansa suostumus sähköisiä lääkemääräyksiäsi koskevien asioiden hoitoon. Suostumus tarvitaan erityisesti silloin, kun hoidat toiselle henkilölle muita sähköiseen lääkemääräykseen liittyviä asioita kuin vain lääkkeen noutoa apteekista esimerkiksi lääkkeen uusintaa sähköisesti. Yksityiskohtaisia ohjeita sähköiseen lääkemääräykseen liittyen voit kysyä apteekista  tai lukea osoitteesta www.kanta.fi.